Kraków, ul.Kamieńskiego 51 +48 503 903 831 info@luxdietetyka.pl Pn-Pt: 10-18, Sob: 10-13

Zamienniki cukru godne uwagi

Cukier jest wszędzie. W sokach, gazowanych i niegazowanych napojach, w różnego rodzaju wypiekach, sosach. 

W latach 30-tych ubiegłego wieku w Polsce bardzo popularna była kampania reklamowa pod tytułem „Cukier krzepi”.

Przekonywano rodziców, żeby nie żałowali swoim pociechom słodkiego, chłopi w polu mieli mieć więcej siły do pracy, a biznesmeni do zarabiania pięniędzy, właśnie dzięki cukrowi. Szybko jednak okazało się, że nadmierne spożywanie cukru niesie ze sobą szereg niepożądanych efektów od próchnicy, poprzez zaburzenia gospodarki cukrowej, do nadwagi i otyłości.

 

 

Cukier stosowany w kuchni to sacharoza (składająca się z glukozy i fruktozy).

1g cukru to 4 kcal, jednak są to tzw. puste kalorie, co znaczy, że poza kalorycznością nie zawiera żadnych składników odżywczych. 

Przyjmuje się, że w zbilansowanej diecie węglowodany powinny dostarczać w codziennym pożywieniu 50-70% energii.

Jednak nie chodzi tu o cukry proste, ale o produkty bogate w składniki odżywcze oraz węglowodany złożone.

Cukry proste tzw. dodane powinny być ograniczone do minimum.

A jeśli słodzimy kawę, od czasu do czasu pieczemy ciasta, czy przyrządzamy desery?

Tutaj sprawdzą się zamienniki cukru.

Ale uwaga, zamiennik zmiennikowi nierówny! Czasem zamiennik reklamowany jako "naturaly cukier" to...

taki sam cukier jak ten z buraków cukrowych. 

 

Przyjrzyjmy się, co mamy do wyboru:

 

Cukier trzcinowy. 

Czym różni się biały, rafinowany cukier od cukru trzcinowego? Z punktu widzenia trawienia węglowodanów przez organizm w zasadzie niczym. 

Cukier trzcinowy jest mniej przetworzony, ma karmelowy smak, ale to nadal cukier, z podobną kalorycznością.  

Podobnie jest z cukrem kokosowym. Syrop z agawy to w większości syrop glukozowo-fruktozowy, który może przyczyniać się do zwiększenia insulinoopornośći oraz zwiększać tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę tylu II. Sprzyja też otłuszczeniu narządów, w wyniku metabolizmu fruktozy zwiększa się wytwarzanie kwasu moczowego w organizmie.

Trochę lepiej na tym tle przedstawia się syrop klonowy. Poza węglowodanami (68g na 100g produktu) zawiera wapń, potas czy magnez, jednak nadal w prawie 70% składa się z węglowodanow prostych.

Nie zapominamy o miodzie. Zaweira bioaktywne składniki bakterio- i grzybobójcze (takie jak lizozym, inhibina i apidycyna) jednak również wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to ok. 40 kcal). Nalezy też paniętać, że miód traci większość prozdrowotnych właściwości po podgrzaniu.

Jaki zatem zamiennik cukru wybrać?  

Wart uwagi jest erytrytol (erytrol). Z chemicznego punktu widzenia jest…alkoholem. 

Ma postać prawie identyczną jak biały cukier, ale praktycznie zerową kaloryczność. Jest także mniej słodki, więc trzeba go użyć odpowiednio więcej. 

Nie pozostawia sztucznego posmaku, jest bezzapachowy. 

Ma bliski zeru indeks glikemiczny, nie powoduje więc wzrostu poziomu insuliny we krwi, jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. 

Ma działanie przeciwbakteryjne, nie powoduje więc próchnicy, nie przyczynia się do powstawania procesów gnilnych w jelitach. 

Polecany m.in osobom odchudzającym się, z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

Minusy? Cena. Za 250g zapłacimy ok.14 zł np. w Rossmannie.

 

Ksylitol

Jest to związek należący do grupy polioli, najczęściej pozyskiwany z brzozy fińskiej. 

Ma niski indeks glikemiczny (ok.8 ) a także ok. 40% niższą wartość kaloryczną (240 kcal) w porównaniu do tradycyjnego cukru. Jest równie słodki jak cukier, ma lekko miętowy posmak. 

Podobnie jak erytrytol ma właściwości przeciwbakteryjne, potwierdzoną skuteczność kliniczną w zapobieganiu próchnicy, dodawany jest także do past do zębów, gum. 

Stanowi ciekawą alternatywę słodzącą, jednak może działać w niewielkim stopniu przeczyszczająco. Może też powodować wzdęcia czy bóle brzucha. 

Aby uniknąć tych dolegliwości, osoby zdrowe mogą wprowadzać ksylitol stopniowo do diety, zaczynając np. od 1 łyżeczki dziennie. 

Właściwości prozdrowotne ksylitolu to także udział w mineralizacji kości, jest więc polecany osobom starszym, u których zwiększa się ryzyko osteoporozy.

Minusem znowu jest cena, ale jest bardziej dostępny niż erytrytol. Za 300g zapłacimy ok. 13 zł np. w Lidlu.

(1 Vote)

Szybkie linki

Dane kontaktowe

Adres:
Kraków, ul.Kamieńskiego 51

Tel:
503 903 831

Email:
info@luxdietetyka.pl